O vinariji

Plodno zemljište i umerena klima Topole i Oplenca pogoduju razvoju vinogradarstva, što je dovelo do toga da oplenački kraj postane poznat po gajenju vinove loze i proizvodnji najkvalitetnijih vina.

Davne 1931. godine kralj Aleksandar Karađorđević je podigao prvu vinariju pod Oplencom, pa se on smatra začetnikom vinogradarstva na ovim prostorima. Od te godine kreće intenzivnije podizanje zasada pod vinovom lozom, a na temeljima tih tradicija nastala je i vinarija “Stari Oplenac”, koja se nalazi u okviru kompleksa Hotela Oplenac.

Slika izgleda vinarije stari oplenac

Vinarija se sastoji iz dva dela: podruma, odnosno proizvodnog dela, gde se nalazi i barik sala za odležavanje vina, i degustacione sale, na spratu, koja može da primi do 50 ljubitelja vina. Kapacitet vinarije je oko 30.000 litara vina.

U vinski svet smo ušli skromno, sa nekoliko etiketa vina, ali sa jasnim ciljem i vizijom da proizvodimo kvalitetna vina i budemo jedan od lidera vinskog turizma našeg kraja.

Kontrolišemo gajenje vinove loze u kooperantskim vinogradima, od čijeg grožđa trenutno proizvodimo i flaširamo tri vrste vina od poznatih sorti grožđa: širaz, kaberne sovinjon, merlot, sovinjon blank, šardone. Bela vina se proizvode u strogo kontrolisanim uslovima, u inoks sudovima, dok za crvena vina koristimo tradicionalnu metodu odležavanja u drvenim buradima od najkvalitetnijeg slavonskog hrasta.

Gostima nudimo mogućnost degustacije i kupovine vina u našoj degustacionoj sali ili suvenirnici hotela Oplenac.

Ilustracija krune bele boje
  • Oplenačka bb, 34310 Topola
  • 034 68 11 430
  • vinarijaoplenac@gmail.com
  • recepcija@hoteloplenac.com

Zapratite nas